Totalkollaps og skalper: Alt du behøver å vite om helgens pre-season kamper

Denne helgen har flere av de norske lagene besøkt Sverige for å delta i turneringer eller spille vennskapskamper mot internasjonal motstand. Slik har sesongens første kompetitive møte på full isflate vært for de norske gutta.

 

Leksand Sparebank Cup

Sarpsborg 

De «hjemvendte sønnene» fra Østfold skal på nytt ut kampen for tilværelsen i eliteserien, og deres tur til Leksand Sparebank Cup i Rättvik Arena kunne nok anses som lagets generalprøve på livet i landets øverste divisjon. De blå leverte etter forholdene meget sterke resultater; på tross av tap mot finske Narukere (4-0), ble det uavgjort mot Ready (3-3) og seier mot Mjøndalen (6-3). Etter et hederlig tap mot GT-76 (3-5) i plasseringskampen, endte Sarpsborg til slutt som nummer 10 i cuprankingen. Når profiler som Max Pherson, Christer Lystad og Anders Olsson leverer, later «Særp» til å være en gjeng som kan ta en skalp eller to mot de på papiret sterkere lagene denne sesongen. Foruten de rutinerte målscorerne er det også verdt å notere seg at unge Mathias Nilsen noterte seg på scoringslista. Kan østfoldsbandyen være tilbake?

 

Ullevål

Etter en tøff fjorårssesong reiste gutta fra Bergbanen til Leksand Sparebank Cup for å lade opp til nye tak sesongen 2018/19. Etter et lite overbevisende 5-1-tap mot Stockholmsklubben GT-76, tok fjorårets kasteball en imponerende seier mot Solberg, i en kamp som endte 7-4 i favør Ullevål. Den påfølgende kampen mot Peace & Love City var preget av en «dagen derpå»-stemning, med mange tunge Ullevålbein etter den harde kampen mot de regjerende seriemestrene dagen før, og laget gikk på et tap 10-1. I den siste plasseringskampen møtte Bergbanens sønner på nytt Solberg, og truet Drammenslaget helt inn til kampens siste minutter, der Solberg fikk satt det avgjørende målet, 4-3. Ullevål gikk også på et nederlag 8-6 mot finske WP-35. På tross av fire tap på fem kamper vil Ullevål reise hjem med en solid skalp og fornyet selvtillit i bandybagen.

 

Ullern

Ullern dro til Leksand Sparebank Cup på fredag med høye forventninger etter en sterk fjorårssesong. Første kamp bar preg av norsk «innbytterpuls», og de røde fra Sletta gikk på et skuffende klart tap 8-0 mot svenske Åby/Tjureda. Ullern svarte på tiltale med en mer overbevisende oppvisning mot finske WP35, i en kamp som endte 6-2 i favør Ullern. På lørdagen sto Mjøndalen for tur, og i en jevnspilt og tett kamp gikk Oslolaget seirende ut 1-0. Mot Solberg sto det 2-2 etter full tid, men på straffer trakk Ullern det lengste strået 4-3. Den siste kampen sto om 5. plassen i cuprankingen. Nok en gang møtte Ullern et tannløst WP35-lag, og med seier 4-1 kan Ullern smykke seg med tittelen som beste norske klubb i cupen. Skal dette bli året der Ullern for alvor kan være med i kampen om et NM-gull?

 

Solberg

Den regjerende seriemesteren måtte akseptere et favorittstempel før helgens kamper, og for de hvite fra Drammen ble nok Leksand Sparebanks Cup derfor et antiklimaks. Solberg åpnet gruppespillet meget sterkt mot fjorårets vinnere Peace & Love City, med et uavgjortresultat 2-2, der det norske laget ledet helt inn inn i overtidsminuttene, før P&L utliknet på en cornerretur. Så kom helgens store overraskelse: 7-4-tapet mot Ullevål. I det som av klubbens nettsider blir beskrevet som en «helsvart kamp», sørget to svake omganger av Drammenslaget for at kjempeskrellen var et faktum. Gutta fra «Ælva» samlet seg imidlertid etter tapet og slo tilbake med seier mot GT-76 (3-2) i gruppespillets siste kamp. Så ventet nok et tap på straffer mot Ullern, før Solberg rundet av cupen med en 4-3-seier mot Ullevål. Solberg reiser neppe fornøyde fra Rättvik med helgens resultater. Det gjenstår kun en snau måned før den norske eliteserien går av stabelen, og dersom Solberg skal være med i toppen av eliteserien også i år, blir laget nødt til å levere bedre bandy enn dette.

 

Ready

Ready dro nok til Rättvik med forhåpninger om å ta noen skalper mot internasjonal motstand, men det ble en nokså anonym affære for de marineblå fra Gressbanen. Tre tap, en seier og et uavgjortresultat ble fasit på fem kamper, som innebar møter med både norsk og internasjonal motstand. Av lyspunkter er det verdt å notere seg seieren mot Mjøndalen, der både tidligere Ullevål-spiss Jesper Bergersen og nysigneringen Viktor Honeth tegnet seg for scoringer. Ready er et lag som i løpet av de siste sesongene vel har blitt betegnet som et «middelhavsfarer»-lag, men de er også kapable til å ta noen skalper når det kreves av dem; hvem glemmer vel NM-gullet i 2012?

 

Mjøndalen

I likhet med Ready leverte Mjøndalen et lavmælt resultat i Leksands Sparebank Cup; fem tap av fem mulige er neppe noe å slå seg på brystet for. På tross av dette er det verdt å registrere at de kun tapte 1-0 mot cupens beste norske lag, Ullern, og at de mot Ready kun tapte 1-2.

Likevel; tapet mot nyopprykkede Sarpsborg 6-3 er en stygg ripe i den sportslige lakken for et lag som uten tvil ønsker å holde seg i toppen av norsk bandy, også neste sesong. «Lillebror i Buskerud» vil uten tvil kjempe for å kunne levere sterke resultater på norske isflater når kuldegradene kommer hit til lands, men dersom de skal unngå en nedrykksstrid, er de nødt til å vise mer oppløftende takter enn de gjorde denne helgen.

 

Uavhengige treningskamper

Stabæk 

De Blaa fra Bærum deltok ikke i Leksand Sparebanks Cup, men gjestet istedet LAIK i Lidköping. Der gikk Stabæk på et klart tap 9-3. LAIK gikk tidlig opp i både 1-0 og 2-0 før det var spilt 15 minutter, og vertenes dominans varte helt inn til pause (6-1). Etter hvilen var kampen noe jevnere, men selv om både Björn Buskqvist og Nikolai Jensen reduserte, var det fortsatt Lidköpingslaget som helt fortjent innkasserte seieren. Noen positive momenter vil nok likevel trener Anders Christensen ta med seg fra kampen, blant annet at juniorspiller Tobias Mofjell tegnet seg for sitt første mål på A-lagsnivå.

 

Høvik

Det var et noe fraværssvekket Høvik som møtte Bållstad KB til treningsmatch i Sparebanken Lidköping Arena. Det norske laget holdt godt følge i en kamp preget av høyt tempo og mange mål. Lagene gikk mål for mål helt til stillingen sto 4-4, før Bållstad fikk en luke på to mål, til 6-4. Høvik forsøkte å hente inn ledelsen, men med kun to innbyttere på benken og en spiller ute med rødt kort ble veien for tøff for de blåhvite, i en kamp som endte 7-5. På tross av tapet viste bortelaget solide takter, og gitt deres prestasjoner i kampen mot Bållstad BK blir nok fjorårets radarpar Serov og Nugmanov etter alt å dømme like viktige for Høvik i år som i fjor.

 

Foto i saken er hentet fra skjermdump av Ullern bandys Instagram-konto.