Fire juniorspillere å følge med på sesongen 2018/19

I en tid der det norske herrelandslaget sliter, kan det være oppløftende å kaste et blikk fremover, mot de yngre bandygenerasjonene, som i løpet av noen sesonger forhåpentligvis vil kunne prege bandyen både nasjonalt og internasjonalt. Fjorårets sesong kunne tilby flere spennende talenter, som på tross av sine unge alder, virkelig bidro sportslig for sine respektive A-lag. I denne artikkelen trekker vi frem bare fire av de mange talentene som imponerte ifjor, og som kan komme til å sette preg eliteserien allerede kommende sesong.

 

 

Markus Fremstad (f. 2001), Angriper, Stabæk

 

 

I flere generasjoner har Fremstad-navnet vært et beundret og beryktet navn i norsk bandy. William Fremstad var i sin tid en notorisk måljeger for Stabæk IF, og sønnen Markus kan absolutt sies å ha plukket opp stafettpinnen etter sin far. Markus Fremstad har helt siden lilleputtdagene kunnet vise til kraft, fart og spilleforståelse på et helt annet nivå enn de fleste av sine jevnaldrende, og mange har spådd bærumsgutten en lys fremtid i norsk bandy.

Gleden var etter sigende stor i Stabæk da Markus, etter lang tids vurdering, i fjor tok avgjørelsen om å bli i Norge for å gå på videregående skole her. Dermed har «De Blaa» kunnet nyte godt av den unge angriperens talenter, og Fremstads prestasjoner i sin debutsesong i eliteserien lover meget godt for de kommende sesongene. Som en av Norge U19s yngste spillere bidro Fremstad også sterkt til å hente hjem Junior VM-bronsen fra mesterskapet Drammen sesongen 2017/18.

 

 

 

Mathias Farnes, (f. 2001), Midtbane, Drammen

 

 Det er en kjensgjerning at midtbanen er et helt vitalt ledd i bandyspillet; dersom noe skal kunne foregå offensivt, er et bandylag helt avhengig av drivende midtbanespillere. Mathias Farnes er en slik spiller. Fart, kraft, vilje og slepen teknikk er alle kvaliteter som Farnes, i en alder av bare 17 år, allerede behersker på linje med flere seniorspillere. Som kaptein på et aldersbestemt Drammenslag som har levert svært gode resultater har Mathias Farnes bidratt i alle faser av spillet, og sørget for flere lekre scoringer, som denne mot Stabæk i fjorårets Kosacup-finale. (Følg lenke for å se scoringen)

Mathias farnes debuterte ifjor for Drammens A-lag.

Drammens guttelag har vokst seg til å bli en drivende kraft i bandy-Norges aldersbestemte divisjoner, og vil være et lag å se opp for i årene som kommer, også på seniornivå. Men for å videreføre den enorme kvaliteten dette laget har vist til nå, over til juniorserien, er klubben nødt til å sørge for å beholde spillere som Mathias Farnes.

 

 

 

Mathias Nilsen (f. 2000), Angriper, Sarpsborg

 

Neste mann ut på listen er en spiller som leverte meget sterkt i fjorårssesongen på nest øverste nivå i seniorsystemet. På tross av sin unge alder har den målfarlige spissen vært dødelig foran mål i 1. divisjon, og notert seg for 21 mål. Med en god 1. divisjonssesong friskt i minne kan Nilsen med andre ord fort kunne skape hodebry for flere av de mer rutinerte forsvarsrekkene i eliteserien. Dersom det erfarne midtbaneleddet i «Særp» klarer å fôre unggutten på topp med noen gjennombruddspasninger, er kvaliteter som kynisk målteft og posisjoneringsevne egenskaper Mathias Nilsen vil få bruk for.

 

Mathias Nilsen var kaptein på U17-landslaget under VM i 2016/17, og noterte seg for eliteseriekamper for Sarpsborg samme sesong, kun 16 år gammel. Dersom både Nilsen og Sarpsborg bandy spiller kortene sine riktig, kan Mathias Nilsen ende opp som en viktig brikke i Sarpsborgs kamp for fornyet kontrakt i den øverste divisjonen. Og det i en alder av bare 18 år.

 

 

 

Lars Askheim, (f. 2001), Målvakt, Ullern

 

I et lovende U17-lag som deltok i fjorårssesongens VM i Volga, sto lagets keeper Lars Askheim frem som et av de aller mest spennende prospektene i troppen. Den unge målvakten har hatt en meget god utvikling i Ullerns sagnomsuste keeperakademi, og som sisteskanse har 17-åringen vist både ro og mobilitet i pressede situasjoner. Askheim er en målvakt som bærer preg av en noe «Bergwallsk»-stil i sitt keeperspill, med reflekser og stående redninger som sine sterkeste egenskaper.

 

Kampen om førstekeeperplassen i Ullerns juniorlag er knallhard, med en annen meget god juniormålvakt i Henrik Heed (f. 2000) som utfordrer, men en ting er i hvertfall sikkert; Lars Askheim er, dersom han opprettholder den utviklingen han har hatt til nå, en mann med fremtiden foran seg mellom stengene i elitebandyen.