Fem spennende norske damebandyspillere

De siste årene har norsk damebandy tatt store sportslige steg. Et stort engasjement, en slagkraftig toppdivisjon og en internasjonalt sterk landslagstropp er bare noen av de mange faktorene som har ført til at damebandyen fortsetter å utvikle seg. I denne artikkelen skal vi ta en nærmere kikk på fem damespillere som virkelig kan gjøre seg gjeldende den kommende sesongen!

 

 

Charlotte Selbekk, Västerås SK     

Moderklubb: Haslum IL
Tidligere klubber: Haslum IL, Høvik IF, Surte, Kareby

 

 

                                    

Vi begynner med den mest selvsagte på denne listen; i flere sesonger har Charlotte Selbekk utmerket seg som en bærebjelke i norsk bandy. Den tekniske spissen, som debuterte på A-landslaget som 14-åring, har flere sterke meritter å vise til, deriblant to world cup-gull (begge med Kareby IS) og to SM-gull  med Kareby IS, i tillegg til to bronsemedaljer i VM. Sesongen 2015/16 endte Selbekk som nummer to i den svenske skytterligaen og ble kåret til årets juniorspiller samme sesong. Året etterpå meldte Selbekk overgang fra Kareby til Västerås SK. Påfølgende sesong ble Charlotte Selbekk kåret til en av verdens beste bandyspillere av bandymagasinet Bandyporteföljen, og i desember 2017 ble hun stemt fram til 5. plass på listen over Norges beste idrettsutøvere.

 

I en alder av 20 år har Charlotte Selbekk vist at norsk damebandy er å regne med i årene som kommer. Hva fremtiden bringer er det ingen som kan svare på, men en ting er sikkert; vi har store ting i vente i norsk damebandy dersom Charlotte Selbekk fortsetter å ta den lederrollen hun har hatt til nå.

 

 

Ingrid Bjonge, Västerås SK

Moderklubb: Høvik IF.
Tidligere klubber: Høvik, Hammarby

 

Västerås SK er uten tvil et av Sveriges beste damelag, og Norge kan skilte med intet mindre enn to faste innslag i startelleveren. Ingrid Bjonge gjorde seg i flere år gjeldende som en defensiv bauta i norsk bandy, før hun tok skrittet opp til den svenske eliteserien. Med kvaliteter som fart og eksplosivitet har Bjonge fått rykte på seg som en dødelig ytterhalv i svensk damebandy, og hun er en tydelig leder både på og utenfor banen for det norske damelandslaget.

 

Ingrid Bjonge spilte 2016/17-sesongen i Hammarby og i 2017/18-sesongen skrev hun under for VSK hvor hun var med på å ta sølv i serien og kom til semifinale i cupen (semifinaletap mot Skutskärs IF). Dersom Ingrid Bjonge kan fortsette å levere på det nivået hun har vist til nå, vil hun definitivt kunne tilby den norske landslagstroppen en etterlengtet defensiv soliditet.

 

 

 

Julia Ahlborg, Hammarby IF

Moderklubb: Solberg SK.
Tidligere klubber: Solberg, Stockholm United

 

Julia Ahlborg er nok et eksempel på at norsk damebandy har tatt store steg i riktig retning. Ahlborg, som opprinnelig kommer fra Drammensbandyen, spilte i fjor sine hjemmekamper på Zinkensdam for Hammarby IF. Sesongen 2017/18 ble likevel av det spesielle slaget for Julia Ahlborg. Hammarbys damelag, som ble satt opp til å spille i damallsvenskan avdeling sør, spilte istedet i gutter 16-ligaen. Grunnen til dette var at Hammarby syntes reiseveiene til bortekampene ble for lange.

Julia Ahlborg vil nok likevel regne fjorårssesongen som en suksess, etter at hun ble plukket ut til landslagstroppen som tok med seg en sterk bronsemedalje hjem fra VM i Kina.

 

 

Mariken Brecheisen, Västerstrands AIK

Moderklubb: Røa IL.
Tidligere klubber: Røa, Sandviken, IFK Malmö

 

Hva gjør man hvis det ikke finnes et damelag å slutte seg til? For Mariken Brecheisen var svaret enkelt; bli med på herrelaget. Brecheisen, som begynte sin spillerkarriere i Oslo-klubben Røa IL, mottok stor oppmerksomhet i det svenske bandy-miljøet da hun sluttet seg til Malmö IFKs herrelag i 2010. Da hadde Mariken Brecheisen allerede tilbragt tre år som en av de første norske kvinnelige elevene ved Sandvikens bandygymnas, der hun deltok i troppen som tok SM-gull i 2007. Brecheisen-navnet er i bandy-Norge knyttet til knusende defensive inngripener, og både Mariken og bror Sverre (Stabæk og Norge) er faste innslag i norsk toppbandy.

Mariken Brecheisen er en pioner for norske jenter i svenske bandygymnas og et stort forbilde for mange unge damespillere.

 

 

Sandra Follesø, Høvik IF

Moderklubb: Høvik IF
Tidligere klubber: –

 

Sandra Follesø slutter seg til rekken av talenter som er på vei frem i norsk damebandy. Ytterhalven, som hele sin bandykarriere har spilt for Høvik IF, har vist seg svært viktig for klubbens satsning på damesiden. Med en tydelig defensiv profil og flere sterke individuelle prestasjoner har 19-åringen vist at man ikke behøver å dra til Sverige for å hevde seg i norsk damebandy. Follesø sto i fare for å miste fjorårets Kina-VM etter et kragebeinsbrudd, men jobbet hardt med skaderehabilitering og endte opp som en viktig brikke i medaljesuksessen.

 

Som ansvarlig for store deler av jenterekrutteringen i Høvik IF har Sandra Follesø vist at hun kan bli en viktig figur for norsk damebandy på både sportslig og administrativ side i årene som kommer.

 

Takk til Thomas Selbekk for god bakgrunnsinfo til denne artikkelen!