Charlotte Marie Selbekk om sine valg til svensk bandy

Hvordan startet veien mot bandygymnas i Sverige?
Veien til Bandygymnaset i Sverige startet med sommerbandyskoler i Vänersborg med flere fra gutte og jentelaget. Der fikk man se den fantastisk fine hallen, og hvor interesserte de var i idrett med alle anlegg som lå rundt. Jeg var dere flere år på rad, og begynte å bli kjent med bandyspillere derfra. Jeg søkte dit egentlig bare for å gjøre det, hadde ikke bestemt meg for noe da jeg dro dit på uttaket. Før jeg dro dit var jeg ganske sikker på at jeg ville gå gymnas i Norge, da jeg hadde kommet inn på NTG i fotball. Etter turen dit var jeg 99% sikker på at det var der jeg ville gå. De viste oss rundt både på skolen, bolig og treningsmuligheter. Alt virker veldig ordentlig og man følte at de virkelig satset på de som skulle begynne der.

Hva var avgjørende for ditt valg av skole?
Avgjørende for valg av skolen var vel egentlig som jeg sa tidligere, at det fantes alt mulig der, samtidig som det var nærme hjemmet på Haslum. Jeg kunne satse 100% ut på bandyen, men likevel få en ordentlig skolegang, samt holde på med andre fritidsaktiviter som golf og fotball. De er veldig opptatt av helheten, at man skal ha det bra også og ikke bare fokusere på trening.

Hvis du vil trekke frem det beste med å ta turen over landegrensa, hva vil dette være?
Det beste med å ta turen over er at man virkelig tar et nytt steg. Ikke bare som bandyspiller men som person også. Man lærer seg mye og tar mer ansvar. Man får trent 3 år på det trenerne mener at man trenger å utvikle. De ser deg som bandyspiller, og ikke bare alle som et helt lag. Man trenger ikke å fokusere på at en annen er bedre på å skyte, har finere skøyteteknikk eller bedre teknikk. Man gjør alt i sin egen takt, og trenerne kan gi deg råd og tips hver eneste trening i 3 år.

Hva er etter ditt syn den største forskjellen for en ung spiller i Sverige og Norge?
Det jeg merket da jeg var liten og spilte med guttene, var at det ikke var så stor forskjell på norske og svenske bandyspillere i 7-13 årsalderen. Denne perioden handler mest om lek og istid og det føler jeg at norske bandyspillere er veldig flinke til. Det er fra vi er 13 og oppover at svenskene drar ifra. Svenskene har mer fokus på riktig trening, med trenere som er skolerte. I tillegg spiller det selvfølgelig stor rolle at de har så mange haller. De får mye mer stabile treningsforhold. Svenskene er også veldig flinke til å satse på å motivere unge spillere da man har regionssamlinger og landslagssamlinger fra 14-årsalder for både jenter og gutter. Bandygymnasene spiller også en utrolig stor rolle her, med stabile treninger året rundt.

Hva er ditt store mål som bandyspiller?
Jeg har vunnet to SM-gull,to World Cup gull og to VM-bronse. Et naturlig mål og en drøm for meg er å vinne VM Gull med Norge. Man må sikte høyt, og med alle talentene i norsk damebandy håper jeg at mange tør å ta steget over til Sverige for å heve seg opp til det nivået som trengs.

Vi i norskbandy.no takker Charlotte og ønsker henne lykke til med kommende sesong, og ikke minst veien mot Norsk VM-Gull!